Jedzte viac vlákniny. Určite ste to už tiež niekedy počuli. Viete, prečo je vláknina taká dôležitá? V akých potravinách je jej najviac? Ako je to s vlákninou počas keto diéty a koľko vlákniny vaše telo vlastne potrebuje.
Nedeľná slepačia polievka plná esencií: Stačí 1 finta! Takto si ju ešte nevaril
Nedeľná slepačia polievka s rezancami je ako múza.
Spájaš
si
s ňou víkend. Od
rána tradične
rozvoniavala
z maminej
kuchyne, ale nebol si to ty, kto si sa o ňu pričinil. Dostal si ju rovno pod nos.

Časy sa menia a teraz si povieš: Chcem vrátiť nedeľný rituál!
Nie je to žiadna veda, tomu ver.
Zhrnuté v kocke: nahádžeš správne veci do hrnca a o 2 hodiny môžeš cinkať lyžicou v tanieri. Chce to len rozumný postup a isté grify k tomu sú iba plus.
Navyše, spravíš to s prstom v nose. Lebo veci na varenie spočítaš na prstoch jednej ruky. V obchodoch dostaneš zafóliované zmesi - kuraciu i zeleninovú.
Pre 4 hlavy potrebuješ:
- Zeleninovú zmes na polievku (ideálne 2 mrkvy, 2 cibule, kúsok kalerábu, kúsok zeleru, stonku zelerovej / petržlenovej vňate, 1 petržlen)
- Kuraciu polievkovú zmes. V obchode býva zabalená a pozostáva zväčša z kuracích chrbtov. Môžeš si však zvoliť napríklad krídelká, alebo ďalšie časti. Ideálne je, aby boli s kosťou.
- 1 PL ligurčeka(nemusí byť). Nájdeš ho tiež v češtine ako libeček
- Ak chceš, tak aj kocku
bujónu (nemusí byť, namiesto neho potom treba posoliť)
- PL oleja
- Pár guličiek nového korenia
- 3 bobkové listy
- 2 strúčiky cesnaku
Uvar si ju:
- Či chceš,
alebo nie, riaď sa takto: Zeleninu pokrájaj a daj na plech. Naolejuj ju, jemne posoľ, premiešaj a nakrátko upeč na 250 stupňoch do stavu, kým povrch chytí „pečenú" farbu.
- Aj kuraciu zmes zľahka potráp v hrnci s trochou oleja. Nech koža tiež mierne chytí farbu. Tento počin vo finále oceníš. Polievka dostane ráznejšiu chuť. Bude tmavšia a mastnejšia, nie vodnatejšia. Ale hlavne bude ku..va chutnejšia!

- Do hrnca vlož všetko. Zakryješ ho a začneš variť na najstíšenejšom ohni aspoň 2 hodiny. Mäso a zeleninu si zalial rozumnou dávkou vody. Potop ich tesne pod hladinu. Ale neutop ich ako neborákov v oceáne. Čím menej vody pridáš, tým kvalitnejší vývar budeš mať.
- Prihodíš k nim 2 strúčiky cesnaku. Ešte si ho prekrojil, aby chuť ľahšie prenikala do vývaru.
- Nepočítaj s bujónom, nie je potrebný.
- Máš asi 2 hodinky relatívny pokoj. Ale neteš sa. Občas skontroluj situáciu. Z polievky pozberaj prípadnú penu. Po zhruba hodine aj pol čekni mäsko, či nezmäklo.
- Keď máš po asi 2 hodinách pocit, že sa mäso v hrnci rozchádza od kostí, vyber a oddeľ ho teda. Čisté mäso odlož do pripravenej misky a pri servírovaní ho už len prihodíš do taniera.
- Uvar
rezance. Samozrejme,
v druhom hrnčeku. Množstvo
rezancov
nechám
na teba. Klasik říká: Hlavne přiměřene. Vodu na rezance dobre osoľ. Šupni
do nej pokojne
1 PL soli. Osvedčilo sa, že polievku už neprisolíš, ale slanosť
v tanieri dodajú práve rezance.
- Do hrnca s polievkou ako posledné pridáš nadrobno pokrájanú vňaťku a zmieňovaný ligurček. Dodajú vývaru bonus plný esencií.
- Nasleduje nakladačka do tanierov. Do taniera pridaj mäsko, rezance a zalej vývarom.
A hotovo.
INÉ RECEPTY:
16 tipov na zdravú desiatu do školy
Deti sa pred mesiacom vrátili späť do školy. So začiatkom školskej dochádzky prišli nielen povinnosti pre školákov, ale aj pre ich rodičov.
Cuketa: Pomôže na pleť, ale aj s chudnutím
Ak hľadáte do kuchyne vhodnú zeleninu, ktorá bude výborná surová aj pečená alebo grilovaná, dokonca ako bonus podporí vaše chudnutie, tak zbystrite pozornosť.